Sprekers‎ > ‎

Mindfulness - David Dewulf

Geplaatst 30 aug. 2013 07:27 door Alain Vindelinckx   [ 11 okt. 2013 08:31 bijgewerkt ]
Lezing op 11 Oktober in zaal De Kalvaar

Reservatie en inschrijving bij een van de leden noodzakelijk.

David Dewulf introduceerde in ons land mindfulness, een meditatievorm die je positiever en energieker in het leven doet staan.

Mindfulness: stop de ratrace en leer wat het is om echt te leven

Geschikt voor iedereen - en zeker voor leidinggevenden

Bio David Dewulf

Dokter David Dewulf (1968) is in ons land de grondlegger van mindfulness. Hij volgde tientallen opleidingen over de hele wereld, schreef over zijn expertise zeven boeken en gaf ontelbare lezingen, zelfs tot aan de Amerikaanse universiteit Harvard toe.

Als kind van twaalf jaar zag David Dewulf op televisie beelden hoe overal ter wereld Nieuwjaar met veel drank en feestgedruis werd ingezet. Een aansluitend item uit Japan waar met meditatie het nieuwe jaar werd verwelkomd, verraste de jonge David. “Dat beeld van die mensen die in alle sereniteit en rust contact maakten met zichzelf vond ik indrukwekkend” vertelt hij.

Sereen

In de jaren tachtig, toen nog weinig mensen wisten wat meditatie was, ontwikkelde David Dewulf zijn interesse ervoor. “Vanaf mijn eerste contacten met meditatie, ervoer ik een zeer serene sfeer die je niet zomaar in het drukke, dagdagelijkse leven kan vinden.” Toen hij op zijn vijftiende zijn broer verloor, zocht en vond hij heil in het taoïsme, een Chinese religieuze en filosofische stroming waar veel wordt gemediteerd.

Positief

Omdat meditatie vooralsnog geen aparte studierichting is, koos David Dewulf voor geneeskunde aan de Leuvense universiteit. “Ik wilde een stevige basis hebben en zou na mijn studies wel zien wat ik er verder mee kon doen.” Toen Dewulf zijn diploma op zak had, reisde hij vier jaar lang de wereld rond. Overal waar hij kwam bestudeerde hij de verschillende tradities en na intensieve trainingen in China mocht hij zich meester noemen in de Tao Meditatie, Qi Gong en Tai Chi. Bij thuiskomst stelde hij zichzelf de vraag: “Wat heeft mij nu het meest veranderd?” Dat bleek mindfulness te zijn: een vorm van meditatie die mensen stimuleert om authentiek en positiever in het leven te staan.

Harvard

In 2000 brak mindfulness internationaal door in de wetenschappelijke wereld en Dewulf trok naar Amerika om er in het gerenommeerde Harvard Teaching Hospital validatie te krijgen van wat hij had geleerd. Op dat moment ontwikkelden Engelse psychologen de Mindfulness Based Cognitive Therapy, of kortweg MBCT. Dit programma bestrijdt depressies aan de hand van meditatie- en gedragsoefeningen. David Dewulf introduceerde MBCT aan de universiteit van Gent. “In een conservatief land als België was het opmerkelijk om meditatie te introduceren aan een universiteit. De media sprongen erop en de lancering van mindfulness was een feit.” Intussen heeft MBCT zich door verder internationaal wetenschappelijk onderzoek in heel ons land verspreid.

Om de kwaliteit van het programma te blijven bewaken, richtte Dewulf in 2002 het Instituut voor Aandacht en Mindfulness (I AM) op, waar ondertussen al twintig dokters en psychologen aan meewerken. Naast wetenschappelijk onderzoek worden er in het instituut ook opleidingen en therapieën gegeven.

David Dewulf schreef er intussen ook zeven boeken over. ‘Mindfulness, een pad van vrijheid’, ‘Het Mindfulness werkboek’, ‘Mindful gelukkig’ en de Mindful Box zijn er daar enkele van. Dit laatste is gericht op efficiënte prestatie. David Dewulf geeft intussen al jaren trainingen aan bedrijven waaronder Colruyt.

Deze spreker bouwde zijn expertise stapsgewijs en zeer diepgaand op. Tijdens zijn lezing leert David Dewulf U in zeven stappen hoe U door mindfulness krachtiger in het professionele leven staat, beter omgaat met werkdruk en bewustere keuzes maakt. 


Comments